Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogisk læreplan

Denne pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.  

 

Læreplanen er et dynamisk dokument, som kort beskriver vores pædagogiske overvejelser og refleksioner med eksempler, der er retningsgivende for det daglige pædagogiske arbejde i Daginstitutionen Fryd. 

 

Den pædagogiske læreplan tager udgangspunkt i det pædagogiske grundlag, seks læreplanstemaer samt mål for sammenhæng mellem det pædagogiske læringsmiljø og børnenes læring. Det fremgår hvordan vi etablerer pædagogiske læringsmiljøer hele dagen igennem vores intenderede pædagogiske handlinger, organisering, dokumentations- og evalueringskultur. 

 

Leg og fællesskab vægtes højt 

 

Leg og fællesskab er grundlæggende for børns trivsel, læring, dannelse og udvikling, derfor er det at understøtte børns leg og børnefællesskaber er en gennemgående del af vores pædagogiske praksis. 

 

Læringsmiljøer hele dagen 

 

Børns læring sker hele tiden, og derfor er vi bevidste om at understøtte læringsmiljøer hele dagen - ude som inde, i voksen- som børneinitieret lege og aktiviteter, samt hverdagsrutiner. 

 

Vi tilstræber at møde barnet/børnegruppen ud fra nærmeste udviklingszone og samtidigt have forventninger til barnet/børnegruppen.  

 

Vores pædagogiske fokus er at skabe en genkendelig rutiner og læringsmiljøer, der understøtter børnegruppens mestringsevne. Vi ved at når børn oplever at der er rum og tid til at øve sig, og de samtidigt er omgivet af pædagogisk personale, der har tillid til at børnene kan mestre, så sker der læring. Vi arbejder ud fra at have veletablerede rutiner, det bidrager til forudsigelighed og tryghed, som frigør energi til læring. 

 

Vi bestræber os på at stimulere børnegruppens nysgerrighed og gåpåmod, samt inddragelse af børnegruppens forudsætninger og perspektiver derved understøtte børnegruppens læring og dannelse.  

 

Denne pædagogiske praksis understøttes af de tre læringsrum der forklares i et andet afsnit. 

 

De tre læringsrum arbejder vi bevidst med i vores pædagogiske praksis 

 

Vi tilrettelægger og tilbyder forskellige læringsmiljøer inden for og på tværs af det pædagogiske grundlag samt de seks læreplanstemaer løbende og hele året rundt.  

Udgangspunktet for vores pædagogiske arbejde er, at vi med faglige professionelle briller kigger på hvad børnegruppen kalder på. Vi kigger på hvad børnegruppen er optaget af (medbestemmelse, demokrati & børneperspektiv), samtidigt kigger vi på, hvad kan vi se at børnegruppen har brug for (faglige indsigt i børns udvikling, det pædagogiske grundlag og de seks læreplanstemaer).  

Vi arbejder didaktisk med at understøtte og stilladserer børnegruppens brede læring gennem vores intenderede handlinger, således at alle børn møder et læringsmiljø, der støtter deres trivsel, læring, udvikling og dannelse. 

Vi arbejder bevidst med at gå ind og ud af de 3 læringsrum, - ”foran”, ”ved siden af” og ”bagved”. 

Vi går ”foran” og etablerer mindre børnefællesskaber og rammesætter bestemte lege og aktiviteter. 

 Vi går ”ved siden af” i /samspillet/legen og løfter informationerne mellem børnene og understøtter samspillet og hjælper legen videre, for dermed at den udvikler sig positivt for alle.  

Vi går ”bag ved” og har den iagttagende rolle hvor børnene leger og fordyber sig